Utazási költségtérítés, munkába járás

 

Kapcsolódó címkék: utazási költségtérítés, napi munkába járás, átmenő utazás költsége

2010. november 18. csütörtök, 04:59
berletMájustól hatályos az az új kormányrendelet, amely a dolgozók munkába járásával kapcsolatos utazási költségek megtérítését szabályozza. Eszerint a napi munkába járás mellett a hétvégi hazautazást is fizetnie kell a cégnek. Az új kormányrendelet elfogadásával alapvetően nem változott a helyzet. Ez azt jelenti, hogy főszabályként a munkába járás címén akkor kell utazási költségtérítést fizetni, ha a dolgozó lakóhelye (tartózkodási helye), illetve a munkahelye különböző helységben van, azaz a dolgozó a közigazgatási határon kívülről jár dolgozni.
 
Összefoglaló
  • A munkáltató által kötelezeően térítendő költséghányad mindegyik közlekedési eszközre egységesen 86 százalék.
  • A hétvégi hazautazást is téríteni kell, de 2010-ben dolgozónként legfeljebb havi 30 000 forint fizetendő. 2011-től ez az összeg minden évben a KSH szerinti fogyasztói árnövekedés mértékével emelkedik.
  • A bérlet, illetve jegy árának a 100 százalékáig adott térítés, illetve a 9 forintos kilométerpénz után adót fizetni nem kell. A 9 forintnál magasabb összegű költségtérítés szja-köteles.

A közigazgatási határon belüli munkába járás esetén ellenben csak akkor kell költségtérítést fizetni, ha a munkavállaló a munkavégzés helyét - annak földrajzi elhelyezkedése miatt - sem helyi, sem helyközi közösségi közlekedéssel nem tudja elérni.

Míg a jogszabály szerinti, munkába járást szolgáló utazási költségek bizonyos hányadát a munkáltató köteles megtéríteni, addig az ezen kívül eső költségek megtérítésére már nem köteles, de kollektív szerződésben, vagy a dolgozóval kötött megállapodásban akár ezt is vállalhatja.


Napi, heti bejárás


Újdonság ugyanakkor, hogy a napi munkába járás mellett bekerült a térítésköteles körbe a hétvégi hazautazás, valamint az országhatáron kívülről történő bejárás (napi szinten és hétvégenként is). Így például a foglalkoztatónak fizetnie kell a munkába járást akkor is:

  • ha a Párkányban lakó munkavállaló naponta Esztergomba jár dolgozni,
  • ha a fővárosi albérletben lakó, Budapesten munkát vállaló alkalmazott hétvégén a debreceni, vagy a dunaszerdahelyi lakására utazik, vagy
  • a Szegeden lakó dolgozó Pécsett vállal munkát, ahová egy közeli településen lévő albérletből jár dolgozni. (Ilyenkor a napi munkába járás és a hétvégi hazautazás címén is jár a költségtérítés.)

Napi munkába járásnak tekinti ugyanis a jogszabály a lakóhely (tartózkodási hely) és a munkavégzés helye közötti napi, valamint a munkarendtől függő gyakoriságú rendszeres vagy esetenkénti oda- és visszautazást. Ezzel szemben hazautazásról akkor beszélhetünk, ha a munkavállaló a munkahely könnyebb megközelíthetősége érdekében választ egy tartózkodási helyet és innen hetente egyszer a lakóhelyére hazautazik. Éppen ezért, a munkavállalónak az első utazási költségtérítés igénylésekor nyilatkoznia kell arról, hogy a napi munkába járás a lakóhelyéről vagy a tartózkodási helyéről történik-e. Ennek függvényében dönthető el, hogy csak a napi bejárást kell a cégnek fizetnie, vagy netán a hétvégi hazautazást is.


Átmenő közlekedés


Az új szabályozás szerint elszámolható az úgynevezett átmenő utazás költsége is. Ilyen eset például, ha valaki Szentendréről Budaörsre jár dolgozni. Ekkor háromféle bérletet kell vásárolnia: a Szentendre és Budapest közötti szakaszra távolsági buszbérletet vagy HÉV bérletet, a Budapesten belüli utazáshoz BKV bérletet, míg a Budapest és Budaörs közötti szakaszra vasúti vagy távolsági autóbusz bérletet. Ebből következően Szentendre és Budaörs viszonylatában a budapesti közlekedés helyközinek - és nem helyinek – tekintendő, hiszen sem a lakóhely (tartózkodási hely), sem a munkahely nem azonos Budapesttel, így a példa szerinti dolgozónál a BKV bérlet is térítendő.


A bérlet, illetve a jegy leadása ellenében kell fizetni


Talán köztudott, hogy a munkáltatónak a bérlet, illetve menetjegy leadása mellett, az árának csupán a meghatározott hányadát kell kifizetnie. Újdonság ugyanakkor, hogy a költségtérítés nem csak a teljes árú, hanem a kedvezményes (utazási kedvezménnyel, vagy üzletpolitikai kedvezménnyel váltott nyugdíjas, tanuló stb.) bérlet, vagy menetjegy alapján szintén jár. A dolgozó az utazáshoz belföldi vagy határon átmenő országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályára, helyközi (távolsági) autóbuszjáratra, elővárosi buszra, HÉV-re, menetrend szerint közlekedő hajóra, kompra, révre válthat jegyet, vagy bérletet, illetve a hazautazás céljából légi közlekedési járművet is igénybe vehet költségtérítés mellett.


Az autó után még mindig 9 forintot kell fizetni


Ha a munkába járás (napi bejárás, hétvégi hazautazás) tömegközlekedéssel nem oldható meg, mert az adott viszonylatban nem közlekedik tömegközlekedési eszköz, vagy a munkarend miatt a tömegközlekedést nem vagy csak hosszú várakozással lehet igénybe venni, továbbá, ha a dolgozó mozgáskorlátozottsága, illetve egyéb egészségkárosodása miatt nem képes tömegközlekedéssel bejárni, akkor az autóval történő munkába járás költségét kell a megtett kilométer alapján elszámolni. A kilométer díjat a személyi jövedelemadóról szóló törvény határozza meg, amely évek óta változatlanul 9 forint. Egyéb esetekben is sor kerülhet egyébként a kilométerpénz megfizetésére, ez azonban a munkáltató számára nem kötelező.


JELENTKEZZEN KAPCSOLÓDÓ KONFERENCIÁNKRA! >>>
Cafeteria 2011. Pénzbeni- és természetbeni juttatások - Országos Adókonferencia


Forrás: ateceged.hu

 
 
 

Friss hírek

Adószakértő, adótanácsadó, okleveles adótanácsadó kreditpontos online képzés

2014-09-04 13:17:41

 

abakuszONLINE képzéseinkkel 85 adószakértő, AT, OASZ kreditet tud szerezni! Több kreditpont esetén, kérje KEDVEZMÉNYES CSOMAGAJÁNLATUNKAT!

 

Személyi jövedelemadó 2015. - Ingyenes előadás - tájékoztató

2014-01-22 09:17:13

ado2015

Ezen az oldalon a 2015. november 25-én megrendezendő ADÓTÖRVÉNYEK 2015. - SZJA, ART, ÁFA, TB. - Országos Adókonferencia a NAV és az NGM szakértőivel c. rendezvényünkön készült élő adásra való bejelentkezésről kap információkat Adásidő: 2015.11.25. 09:00-10:30 A közvetítés a regisztráltak számára ingyenes! Az élő adás megtekintésére kreditpont nem adható!

Nyilatkozat a kreditpontra minősített kiadvány megvásárlásáról

2014-01-22 08:56:22

ngmFIGYELEM! Nemzetgazdasági Minisztériumnak a 2013. évben megvásárolt szakmai kiadvány után járó 2 kreditpont jóváírását - 2013. évre - igazoló számlát és nyilatkozatot 2014. január 31. napjáig áll módjába befogadni!

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok

2014-01-15 19:30:09

postaHamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról.

TOVÁBBI HÍREINK

 

Barátaink a Facebook -on

Legyakoribb címkék

ado adóalap adóbevallás adócsökkentés adóelőleg adójóváírás adókedvezmény adókulcs adómentes adórendszer adós adótörvény adózás áfa állás APEH ár art bér béren kívüli juttatás beszámoló bevallás bírság cafeteria családi kedvezmény egyszerűsített foglalkoztatás eho ellenőrzés előleg elszámolás eva felszámolás fizetés foglalkoztatás gazdaság gazdaságpolitika gyes illeték ipa iparűzési adó járulék jövedelem jövedelemadó K+F környezetvédelmi termékdíj közbeszerzés közbeszerzési törvény kutatás-fejlesztés különadó magánnyugdíjpénztár minimálbér munkabér munkaidő munkáltató munkaszerződés munkavállaló munkaviszony NAV nyugdíj nyugdíjjárulék nyugdíjpénztár osztalék reform szabadság számla számvitel Széchenyi Pihenő kártya személyi jövedelemadó szerződés szja szuperbruttó támogatás társasági adó tartozás Tb termékdíj transzferár üdülési csekk vallalkozas VP vpop

1583 Budapest Pf 48. tel: (06 1) 787 7570 fax: (06-1) 788-26-65       e-mail:  szervezes@systemmedia.hu     Jogi nyilatkozat

dv: