Gyedről, gyesről visszatérő kismamák: Foglalkoztatási kötelezettségük van a munkáltatónak!

 

Kapcsolódó címkék: gyes, gyed, munkakör, munkáltató, távmunka

2011. február 15. kedd, 05:22
kismamaHa a kismama még a gyes ideje alatt tervezi a munkába állást, erről írásban kell értesítenie a munkáltatóját a visszatérés szándékáról és a munkakezdés pontos napjáról. A munkáltató ennek a kérelemnek köteles eleget tenni, azaz köteles az édesanyát eredeti állásába visszahelyezni, mert foglalkoztatási kötelezettsége van.

JELENTKEZZEN KONFERENCIÁNKRA! >>
Cafeteria Audit - Korszerűsítse és ellenőrizze Cafeteria rendszerét! - Országos Szakmai Konferencia
A gyedről, gyesről visszatérő kismama esetében a munkába álláskor ugyanaz a munkaszerződés (munkakör, bérezés, a foglalkoztatás időtartama) van hatályban, mint amivel elment, a munkaszerződés módosítását pedig a munkáltató egyoldalúan nem kezdeményezheti. Ha a kismama még a gyes ideje alatt tervezi a munkába állást, erről írásban kell értesítenie a munkáltatóját a visszatérés szándékáról és a munkakezdés pontos napjáról. A munkáltató ennek a kérelemnek köteles eleget tenni, azaz köteles az édesanyát eredeti állásába visszahelyezni, mert foglalkoztatási kötelezettsége van.

A munka törvénykönyve ugyanakkor többféle kedvezményt is biztosít, ez vonatkozhat a munkakörre, a munkaidőre is, de a munkáltatónak nem kell például kötelezően négyórásra rövidítenie a nyolcórás munkaviszonyt. Megtörténhet az is, hogy a visszatérni szándékozó munkavállaló felmondást kap a kezébe, ilyenkor mindenképp érdemes munkaügyi bírósághoz fordulni, mert a rendes felmondás feltételeit a munka törvénykönyve szigorúan szabályozza.

Az új szabályok szerint 2011. január 1-jétől gyes mellett már csak heti harmincórás munka vállalható, teljes munkaidős nem. Ez azokra is vonatkozik, aki a 2011-es jogszabályváltozás ideje előtt tért vissza, de az ő esetükben 2011. március 31-ig átmeneti időszakot biztosít a jogszabály. Ők tehát vagy a gyesről mondanak le, vagy visszaállnak a harmincórás munkahétre. Vannak kivételek is, például a távmunka esetében nincs ilyen időkorlát.


Forrás: hvg.hu

 
 
 

Friss hírek

Adószakértő, adótanácsadó, okleveles adótanácsadó kreditpontos online képzés

2014-09-04 13:17:41

 

abakuszONLINE képzéseinkkel 85 adószakértő, AT, OASZ kreditet tud szerezni! Több kreditpont esetén, kérje KEDVEZMÉNYES CSOMAGAJÁNLATUNKAT!

 

Személyi jövedelemadó 2015. - Ingyenes előadás - tájékoztató

2014-01-22 09:17:13

ado2015

Ezen az oldalon a 2015. november 25-én megrendezendő ADÓTÖRVÉNYEK 2015. - SZJA, ART, ÁFA, TB. - Országos Adókonferencia a NAV és az NGM szakértőivel c. rendezvényünkön készült élő adásra való bejelentkezésről kap információkat Adásidő: 2015.11.25. 09:00-10:30 A közvetítés a regisztráltak számára ingyenes! Az élő adás megtekintésére kreditpont nem adható!

Nyilatkozat a kreditpontra minősített kiadvány megvásárlásáról

2014-01-22 08:56:22

ngmFIGYELEM! Nemzetgazdasági Minisztériumnak a 2013. évben megvásárolt szakmai kiadvány után járó 2 kreditpont jóváírását - 2013. évre - igazoló számlát és nyilatkozatot 2014. január 31. napjáig áll módjába befogadni!

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok

2014-01-15 19:30:09

postaHamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról.

TOVÁBBI HÍREINK

 

Barátaink a Facebook -on

Legyakoribb címkék

ado adóalap adóbevallás adócsökkentés adóelőleg adójóváírás adókedvezmény adókulcs adómentes adórendszer adós adótörvény adózás áfa állás APEH ár art bér béren kívüli juttatás beszámoló bevallás bírság cafeteria családi kedvezmény egyszerűsített foglalkoztatás eho ellenőrzés előleg elszámolás eva felszámolás fizetés foglalkoztatás gazdaság gazdaságpolitika gyes illeték ipa iparűzési adó járulék jövedelem jövedelemadó K+F környezetvédelmi termékdíj közbeszerzés közbeszerzési törvény kutatás-fejlesztés különadó magánnyugdíjpénztár minimálbér munkabér munkaidő munkáltató munkaszerződés munkavállaló munkaviszony NAV nyugdíj nyugdíjjárulék nyugdíjpénztár osztalék reform szabadság számla számvitel Széchenyi Pihenő kártya személyi jövedelemadó szerződés szja szuperbruttó támogatás társasági adó tartozás Tb termékdíj transzferár üdülési csekk vallalkozas VP vpop

1583 Budapest Pf 48. tel: (06 1) 787 7570 fax: (06-1) 788-26-65       e-mail:  szervezes@systemmedia.hu     Jogi nyilatkozat

dv: