Az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése 2011-ben

 

Kapcsolódó címkék: egészségügyi szolgáltatási járulék 2011, NAV, járulékfizetési kötelezettség, OEP

2011. április 18. hétfő, 06:15

stethoscopeAki nem áll semmilyen biztosítási jogviszonyban és nem jogosult egészségügyi ellátásra, csak akkor veheti igénybe az orvosi ellátást, ha egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet. A járulék összege 2011-ben 5100 forint havonta, aki nem fizeti, az adóhatóság előbb-utóbb megtalálja.


JELENTKEZZEN KONFERENCIÁNKRA! >>

Fókuszban a munkáltató által kezdeményezett felmondás - Létszámcsökkentés, átszervezés, minőségi csere, a munkavállaló nem megfelelő munkavégzése - Országos Munkajogi Konferencia


Nekik nem kell fizetni

Nem terheli külön fizetési kötelezettség a társadalombiztosítási törvény alapján biztosítottakat, hiszen ők havi jövedelmükből fizetnek egészségügyi ellátásra is jogosító társadalombiztosítási járulékot. Ebbe körbe tartoznak a foglalkoztatottak, a megbízási, vállalkozási, bedolgozói jogviszonyban állók, a társas vállalkozók, valamint az önfoglalkoztatók (egyéni vállalkozók, biztosított mezőgazdasági őstermelők). A biztosítottak körébe taroznak a munkanélküli ellátásban részesülők is.

Emellett külön fizetési kötelezettség nélkül jogosultak orvosi kezelésre a társadalombiztosítás pénzbeli juttatásaiban részesülők (pl.:gyed, gyes, gyet, tgyás, táppénz, ápolási díj, rendszeres szociális segély, saját jogú nyugdíj), a tanulók, a kiskorúak, a nevelőszülők, valamint a szociálisan rászorult személyek, a megváltozott munkaképességű személyek, a hajléktalan, illetve fogvatartott személyek is.

Akinek megszűnik a biztosítási jogviszonya, még további 45 napig passzív jogon, fizetési kötelezettség nélkül jogosult egészségügyi ellátásra. Amennyiben a biztosítási jogviszony 45 napnál rövidebb volt, akkor azzal a rövidebb idővel hosszabbodik meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság. Tehát ha valakinek megszűnik a munkaviszonya, még további 30 napig jogoult passzív táppénzre (ha ennek feltételei fennállnak), majd ennek lejártát követő 45 napig még járulékfizetési kötelezettség nélkül veheti igénybe az egészségügyi ellátást.

Tanulók a diákigazolványuk érvényessége végéig, október 31-ig alanyi jogon, az ezt követő 45 napig passzív jogon biztosítottnak minősülnek. Tehát ha időközben megszűnik  a hallgatói jogviszonyuk és más jogcímen nem válnak biztosítottá (pl. munkába lépéssel), december 16-i hatállyal kötelezettek az egészségügyi szolgáltatási járulékra vonatkozó bejelentkezésre és járulékfizetésre.

Be kell jelenteni

A járulékfizetési kötelezettséget annak keletkezésétől számított 15 napon belül kell bejelenteni a lakóhely szerint illetékes Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz (NAV). A bejelentéshez szükséges 11T1011-es adatlap a NAV honlapjáról letölthető, de az ügyfélszolgálatokon is beszerezhető. A változást (pl. ha valaki valamilyen jogcímen biztosítottá válik) is ugyanezen az adatlapon kell jelezni. Kivételt jelent, ha a fizetésre kötelezett munkaviszonyba lép, ilyenkor a foglalkoztató jelenti be, mint foglalkoztatottat.

Ennyit és így kell fizetni

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2011-ben havi 5100 forint, amelyet  a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. Amennyiben a járulékfizetési kötelezettség nem áll fenn a teljes hónapban, akkor egy naptári napra az 5100 forint harmincad részét kell figyelembe venni, azaz napi 170 forintot.

A járulékfizetési kötelezettség többféle módon teljesíthető. Lehet készpénzátutalással (csekken), banki átutalással, illetve a kijelölt ügyfélszolgálatokon bankkártyával is fizetni. Banki átutalást esetén a NAV „Egészségbiztosítási Alapot megillető bevételek” elnevezésű 10032000-06056229 számú számlaszámára kell teljesíteni a kötelezettséget.

A járulékfizetési kötelezettséget a kötelezett helyett annak hozzájárulásával más személy vagy szerv is teljesítheti. Az átvállalásról a kötelezettnek 15 napon belül – a 11T1011-es nyomtatványon – kell bejelentést tennie a NAV felé.

Aki nem fizet…

A NAV és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szorosan együttműködik a nemfizetők kiszűrésében. Az orvosok, gyógyszerészek folyamatosan ellenőrzik a szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyek biztosítási jogviszonyát, és aki nem szerepel a nyilvántartásban, felszólítják jogviszonyának rendezésére.

Az OEP havonta szolgáltat adatot az adóhatóságnak azokról a magánszemélyekről, akik az OEP nyilvántartásában nem szerepelnek biztosítottként vagy egyéb jogcímen egészségügyi szolgáltatásra jogosultként.

Az átadott magánszemélyek adatait az adóhatóság összeveti a foglalkoztatók által benyújtott havi adó- és járulékbevallás adataival, az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetőkről, valamint a foglalkoztatókról és az általuk foglalkoztatott biztosított személyekről vezetett nyilvántartás adataival.

Akinek rendezetlen a biztosítási jogviszonya, értesítést kap az adóhatóságtól, hogy 8 napon belül okiratokkal igazolja biztosítási jogviszonyát. Az értesítés átvételét követő 16. napon a NAV határozattal rendelkezik a járulékfizetési kötelezettség előírásáról amennyiben a magánszemély nem igazolja jogosultságát illetve nem vette fel a kapcsolatot  az illetékes NAV igazgatósággal.


JELENTKEZZEN KONFERENCIÁNKRA! >>

Fókuszban a munkáltató által kezdeményezett felmondás - Létszámcsökkentés, átszervezés, minőségi csere, a munkavállaló nem megfelelő munkavégzése - Országos Munkajogi KonferenciaForrás: ateceged.hu

 
 
 

Friss hírek

Adószakértő, adótanácsadó, okleveles adótanácsadó kreditpontos online képzés

2014-09-04 13:17:41

 

abakuszONLINE képzéseinkkel 85 adószakértő, AT, OASZ kreditet tud szerezni! Több kreditpont esetén, kérje KEDVEZMÉNYES CSOMAGAJÁNLATUNKAT!

 

Személyi jövedelemadó 2015. - Ingyenes előadás - tájékoztató

2014-01-22 09:17:13

ado2015

Ezen az oldalon a 2015. november 25-én megrendezendő ADÓTÖRVÉNYEK 2015. - SZJA, ART, ÁFA, TB. - Országos Adókonferencia a NAV és az NGM szakértőivel c. rendezvényünkön készült élő adásra való bejelentkezésről kap információkat Adásidő: 2015.11.25. 09:00-10:30 A közvetítés a regisztráltak számára ingyenes! Az élő adás megtekintésére kreditpont nem adható!

Nyilatkozat a kreditpontra minősített kiadvány megvásárlásáról

2014-01-22 08:56:22

ngmFIGYELEM! Nemzetgazdasági Minisztériumnak a 2013. évben megvásárolt szakmai kiadvány után járó 2 kreditpont jóváírását - 2013. évre - igazoló számlát és nyilatkozatot 2014. január 31. napjáig áll módjába befogadni!

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok

2014-01-15 19:30:09

postaHamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. A bevallással kapcsolatos teendők első határideje január 31. Eddig kell a munkavállalóknak nyilatkozniuk arról, hogy munkáltatójuk készítse el idén a 2013-ról szóló személyijövedelemadó-bevallásukat. Ha a munkáltató nem vállalja dolgozója kérésére a bevallás elkészítését, akkor tájékoztatnia kell a dolgozót az egyszerűsített bevallás, valamint az adónyilatkozat lehetőségéről. Az egyszerűsített bevallást az adóhivatal készíti el, ha az adózó február 17-éig nyilatkozatban ezt kéri. Valamennyi szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról.

TOVÁBBI HÍREINK

 

Barátaink a Facebook -on

Legyakoribb címkék

ado adóalap adóbevallás adócsökkentés adóelőleg adójóváírás adókedvezmény adókulcs adómentes adórendszer adós adótörvény adózás áfa állás APEH ár art bér béren kívüli juttatás beszámoló bevallás bírság cafeteria családi kedvezmény egyszerűsített foglalkoztatás eho ellenőrzés előleg elszámolás eva felszámolás fizetés foglalkoztatás gazdaság gazdaságpolitika gyes illeték ipa iparűzési adó járulék jövedelem jövedelemadó K+F környezetvédelmi termékdíj közbeszerzés közbeszerzési törvény kutatás-fejlesztés különadó magánnyugdíjpénztár minimálbér munkabér munkaidő munkáltató munkaszerződés munkavállaló munkaviszony NAV nyugdíj nyugdíjjárulék nyugdíjpénztár osztalék reform szabadság számla számvitel Széchenyi Pihenő kártya személyi jövedelemadó szerződés szja szuperbruttó támogatás társasági adó tartozás Tb termékdíj transzferár üdülési csekk vallalkozas VP vpop

1583 Budapest Pf 48. tel: (06 1) 787 7570 fax: (06-1) 788-26-65       e-mail:  szervezes@systemmedia.hu     Jogi nyilatkozat

dv: