Az ingatlanok az ÁFA rendszerében 2017. (E-learning) – (Adómérték változás – Értékesítés – Bérbeadás)


Kategóriák


figyelem2017. január 1-jétől alapjaiban változtak meg az ingatlannal kapcsolatos áfa-szabályok! A közösségi jog új ingatlan fogalmat vezet be, ami a magyar szabályozás szempontjából is kötelezően irányadó és eltér az eddig használt ingatlan fogalomtól. Fontos tisztázni, hogy ez milyen hatással van az építéssel összefüggő fordított adózásra, az ingatlanbérbeadás áfa kötelezettségére, és a teljesítési hely szabályokra. Arról is kötelező szabályok rendelkeznek 2017-tól, hogy mely szolgáltatásokat kell ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak tekinteni, és melyek nem lehetnek azok.

A KÉPZÉS HATÁRIDEJE:
2017. december 6-tól 2017. december 31. 23:59 perc!

A KÉPZÉS DÍJA:

 • 16 900 Ft + Áfa / fő

A KÉPZÉS ELVÉGZÉSÉVEL EGYSZERRE MEGSZEREZHETŐ KREDITPONTOK >>

 • 6 kreditpont – Adószakértők, AT, OASZ – NGM/76-378/2017.
 • 1 kreditpont – Könyvvizsgálók – BP-154/2017.

ONLINE KÉPZÉSEINK:

 • Oktatási portálunkon keresztül világ bármelyik pontjáról elérhetőek internet kapcsolattal rendelkező számítógépről, korlátlanul a nap 24 órájában.
 • A rendezvényekről készült kép- és hanganyag modulokba rendezve, speciális video formátumban jelennek meg, ahol a videofilmek tematikusan, témakörökre bontva kereshetőek.
 • Dr. Csátaljay Zsuzsanna adószakértő, adótanácsadó

2017. január 1-jétől alapjaiban változtak meg az ingatlannal kapcsolatos áfa-szabályok. A közösségi jog új ingatlan fogalmat vezet be, ami a magyar szabályozás szempontjából is kötelezően irányadó és eltér az eddig használt ingatlan fogalomtól. Fontos tisztázni, hogy ez milyen hatással van az építéssel összefüggő fordított adózásra, az ingatlanbérbeadás áfa kötelezettségére, és a teljesítési hely szabályokra. Arról is kötelező szabályok rendelkeznek 2017-tól, hogy mely szolgáltatásokat kell ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak tekinteni, és melyek nem lehetnek azok.

Továbbra is problémás kérdés, hogy milyen esetekben alkalmazható az 5 % a lakásépítésekre és melyek azok a konstrukciók, amikor biztos, hogy nem érvényesíthető 5 %. Az építési szabályok megváltozását is keresztül vezette a jogalkotó az áfa törvényen, ebben is változott az építésnél, értékesítésnél alkalmazandó fordított adózás. 2017-ben is slágertéma az ingatlanok beszerzését, építését terhelő adó elszámolása, valamint az ingatlanok felhasználása során felmerülő egyes adókötelezettségek.

TÉMAKÖRÖK: Építési szabályok megváltozásának hatása az ingatlan áfára ▪ Új szabály a hasznos alapterület számítására a lakóingatlan kedvezményes áfa-kulcsú értékesítése kapcsán ▪ Lakóingatlan-értékesítés 5%-os adómértékének feltételei ▪ Mikor 5%-os az építkezés során az áfa? ▪ Adómérték alkalmazása ingatlanok esetében ▪ A generálkivitelezők, az alvállalkozók és a megrendelők speciális áfa kérdései, azempontjai, áfa kockázatai -Új EU-s ingatlan fogalom és következményei ▪ Beépített, beépítetlen ingatlan, beépítettség mértékének szerepe – Fogalom meghatározások, speciális szabályok- mi az építési telek és hol van szerepe? A lakóingatlan fogalma és különös szabályai ▪ Mi minősül ingatlanbérbeadásnak? – Adómentesség, adókötelezettség ▪ Adókötelezettség választása, bejelentés lehetősége évközben is ▪ Mit jelent: a választás 5 évre szól ▪ Egyenes, fordított adózás az ingatlanberuházások során és az értékesítéskor – Fő- és járulékos ügylet áfa kérdései az ingatlanoknál ▪ Ingatlan bérbeadás esetén a teljesítési időpont meghatározás új szabályai ▪ Közüzemi költség, mint járulékos költség ▪ Ingatlan bérbeadás bejelentése, adószám kérés szükségessége ▪ Kereskedelmi szálláshely szolgáltatás, online szálláskiadás,  Garázs bérbeadás, parkolási szolgáltatás ▪ Ingatlanhoz kapcsolódó levonási szabályok – levonási tilalmak és az azok alóli mentesülés az ingatlanoknál – irodaház és parkoló bérbeadás és bérbevétel a NAV fókuszában  ▪ Ingatlan, mint tárgyi eszköz az áfa-ban, a minősítés jelentősége ▪ Áfa fizetés a funkcióváltás vagy az áfa-beli státuszváltás miatt ▪ Áfa korrekció évek között és az értékesítéskor -Ingatlanügyletek határon átnyúlóan ▪ Mely szolgáltatások adóznak az ingatlan fekvésének országában és melyek a megrendelő országában? Melyek az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások az új szabályozás alapján és melyek nem minősülnek ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak? – Az állandó telephely fogalma és szerepe az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásoknál – Az ingatlan értékesítés, bérbeadás és az ingatlan építésének adókezelése nemzetközi viszonylatban – Az áfa regisztráció kérdései – mikor kell adószámot váltani külföldön egy ingatlanügylet kapcsán?

A rendezvény kép-, hang- és szakmai anyagából ONLINE KÉPZÉST készítünk, amely a tantermi képzést követő hét hétfőjétől oktatási portálunkon tud megnézni. A képzés felhasználónév és jelszóval elérhető, amit az ONLINE KÉPZÉSRE való regisztráció után osztunk ki. A speciális videó szimulálja a tantermi képzést, ahol a bontott képernyőn az előadó magyarázza a háttérben a szakmai anyagot.

Kreditpontos képzés esetén ellenőrizzük, hogy a hallgató a számítógép előtt van (nézi a képzést) úgy, hogy a lejátszó 15 percenként megáll, a hallgatónak a PLAY gomb segítségével minden leálláskor (15 percenként) el kell ismét indítania. Amennyibe egy bizonyos időn belül nem indítja el a lejátszót, a rendszer kilépteti a hallgatót a portálról, a filmet ismételten csak elölről tudja elkezdeni.

Az NGM előírásainak megfelelően a kreditpontos online képzéseket a megkezdéstől számított 3 hónapon belül el kell végezni! Ellenkező esetben igazolást nem állíthatunk ki.

Amennyiben a hallgató egyszer a filmet végignézte, megváltozik a lejátszó szerkezete, a videoanyag diánként (slide) kereshetővé válik. Szabadon kereshet benne 15 percenkénti leállások nélkül.

Oktatási portálunk címe: http://e-systemmedia.hu/moodle

ELŐNYEI:

 • Korlátlan hozzáférés, többször visszanézhető.
 • Oktatási portálunkon keresztül világ bármelyik pontjáról elérhetőek internet kapcsolattal rendelkező számítógépről, korlátlanul a nap 24 órájában.
 • Tematizálás és kereshetőség. A rendezvényekről készült kép- és hanganyag modulokba rendezve, speciális video formátumban jelennek meg, ahol a videofilmek és a filmen belüli anyagrészek, tematikusan, témakörökre bontva kereshetőek.

ONLINE KÉPZÉS – VIDEOLEJÁTSZÓ

a_kepzes_menete_2017

A jelentkezés fizetési kötelezettséget von maga után. A visszaigazoló e-mailhez csatolt DÍJBEKÉRŐT kérjük a fizetési határidőig kiegyenlíteni szíveskedjenek. A részvételi díjat a SBERBANK Magyarország Zrt.: 14100237-10421849-01000004 számlaszámra, számlánk alapján szíveskedjen utalni. Oktatási segédanyagot biztosítunk .pdf formátumban. Az legkedvezményesebb online jelentkezés feltétele, hogy a jelentkező hozzájárul, hogy adatait megadva, feliratkozik a System Media hírlevelére, és elfogadja a System Media Kft. adatkezelési szabályzatát. Az adatkezelési szabályzatról itt bővebben: >>>
FMK nyilvántartási számunk: 00126-2010
Intézmény akkreditációs lajstromszámunk: AL-2536

TECHNIKAI KÖVETELMÉNYEK:

 • Támogatott operációs rendszerek: Windows 7, Win 8, Win 10.
 • NEM támogatott operációs rendszerek: Windows 95, Windows XP, – Apple operációs rendszerek
 • Támogatott böngészők: Google Chrome (Verzió: 55.0.2883.87 m), Mozilla Firefox (Verzió: 50.1.0) vagy Internet Explorer (IE 11) vagy Edge (14) böngészőben kezdje el a képzést! Opera böngésző NEM támogatott!
 • Egyéb követelmények: JavaScript engedélyezése.
 • A böngészőben a felugró (pop-up) ablakok engedélyezése!

Hálózati követelmény: Minimálisan 1MB/s letöltési sávszélességre van szükség. Ennek ma a legtöbb internet előfizetés megfelel (DSL, kábel). Kérjük, hogy a szolgáltatást stabil, folyamatos (megszakításmentes) internetkapcsolattal használja. A tananyagok mobil eszközökön való megtekintése nem támogatott! A mobil eszközön történő megtekintés miatti problémákért semmilyen felelősséget nem vállalunk.